Ana içeriğe atla

Bilgisayar kullanmadan yapılan dünyanın en büyük bilgisayar dolandırıcılıklarından biri.. :)


Başlıkta yazdığım şey doğru mu? Guiness Rekorlar kitabına göre evet doğru :) Olay 1978 yılında Amerika'da geçiyor ve işi başaran kişi Stanley Rifkin adında bir bilgisayar uzmanı. Kendisi doğrudan doğruya asla bu hikayeyi anlatmamış ama efsaneye göre durum şöyle gelişmiş.

Stanley Rifkin Pasifik Hisseleri Ulusal Bankası'nda ; havale odasının verilerini korumak için yedekleme sistemi geliştiren bir firmada sözleşmeli personel olarak çalışıyormuş. Tabii bu sistemi geliştirebilmek için Stanley bütün havale prosedürlerini öğrenmesi gerekmişti. Havale odasında çalışan personellere banka tarafından her gün değişen 4 haneli bir şifre veriliyormuş. Personel hergün farklı şifreyi ezberlemeye üşendiği için bu şifreyi kağıda yazıp önlerindeki panoya yapıştırıyorlarmış. O zamanki prosedürde havale odasını telefonla arayan başka banka personellerinin havale işlemini gerçekleştirebilmesi için bu 4 haneli şifreyi havale odasındaki memura doğru olarak söylemesi gerekiyor.

Yine birgün havale odasına giren Stanley'inin amacı bu sefer farklıydı. Havale şifresini ezberleyip odadan çıkıp, binanın dışındaki ankesörlü telefondan havale odasını aradı, kendisini bankanın "Uluslararası İşlemler Birimi'nden Mark Hansen" olarak tanıtıp İsviçre'deki bir hesaba 10 milyon Amerikan doları transferi talimatı verdi. Telefondaki havale memuru 4 haneli şifreyi sordu ve Stanley şifreyi söyledi ve havale işlemi gerçekleşti.

Stanley birkaç gün sonra İsviçre'ye uçup, parasını bir yığın elmas ile takas edip; bu elmaslarla Amerikan gümrüğüne takılmadan ülkesine giriş yaptı ve Guinness rekorlar kitabına tarihteki en büyük bilgisayar dolandırılıcılıklarından birini gerçekleştirerek imzasını attı. Ama gelin görün ki bu işi yaparken hiç bilgisayar kullanmadı. Sadece ikna edici bir kimliğe bürünmesi yetmişti. :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sandžak - Balkan Mutfağı

Efendim bendeniz yine duramadım kendime hakim olamadım, gittim bol karbonhidratlı bir yemeğe. Aman Canan Karatay hoca duymasın :) Swarm'a baktığımda 2015'ten beri gitmemişim  Sandžak 'a . Vedat Milor'un Istanbul'un en iyi 100 restoranı kitabında da yer alan, güzel balkan yemekleri yapan bir restoran. Insanın dili Sandžak kelimesine dönmüyor o yüzden biz ailece Sancak diyoruz kısaca. Resim sağ üstte gördüğünüz mantısı soldaki ıspanaklı böreği birbirinden güzel. Biz bunları ortaya aldık Öklid restoran'da olduğu gibi :) ama mantıyı ana yemek olarak almadığıma pişman oldum. Neyse artık bir dahaki sefere. Et yemekleri de birbirinden güzel. Arzu ederseniz alkol de tüketebilirsiniz. Pendik Marina'daki yeri denize nâzır. Diğer şubelerine gitme şansım olmadı. Yemek üstüne bakır cezvede gelen kahvenin tadı da ayrıydı.

Playstation veya Xbox 'ınız internete erişim saatlerini nasıl düzenleyebilirsiniz?

Efendim Malumunuz  Pazartesi günü itibari ile artık gece 2:00 ile sabah 8:00 arası yapılacak download işlemleri Adil Kullanım kota hakkınızdan düşmeyecek. Benim gibi dijital olarak oyun indiren internet kullanıcıları için harika bir haber. Zira bir oyun 40-50GB boyutunda olabiliyor. Bazen bir oyuna 3-5 GB'lık güncellemeler gelebiliyor. Playstation ya da Xbox'ınızın bekleme modundayken download yapabilir seçeneğini de açtıysanız cihazlar kafasına göre istediği saatte download yapabiliyor, işin kötüsü bu konsolları içinde "şu saatler arası download yap" şeklinde bir ayar henüz mevcut değil. Peki bu ayarlamayı nasıl yapabiliriz acaba? Bekâr ya da çocuksuz kişilerin router'larında bugüne kadar kullanmayı hiç akıllarına getirmedikleri bir ayar ile bu yapılabilir. Ebevyn ayarları namı diğer Parental Controls. Kendi router'ımdaki ekran görüntülerini aşağıda paylaşıyorum. Sizde de benzeri bir ayar mutlaka vardır.